Pentru Statele Unite, decizia „şoc“ a preşedintelui Rezervei Federale Ben Bernanke de a nu limita lichidităţile ieftine cu care impulsionează economia şi mai ales pieţele pune sub semnul îndoielii strategia de revenire din criză a americanilor şi succesul planurilor lor de până acum, dar pentru dur bătutele pieţe emergente aduce o gură vitală de oxigen. Analiştii spun că de acum costurile de finanţare ale acestora vor scădea, iar monedele lor se vor aprecia. Bursele din întreaga lume au atins deja maximul ultimilor cinci ani.
În aşteptarea reducerii progresive – sugerată chiar de americani – a programului prin care Fed alimentează cu 85 de miliarde de dolari în fiecare lună economia şi pieţele, investitorii s-au retras în masă de pe pieţele emergente, lăsând aceste ţări să înfrunte fără ajutor din afară un exod periculos al capitalului şi deprecieri fără precedent ale monedelor naţionale. Printre cele mai afectate state se numără Turcia şi India. Dar spre surprinderea tuturor, startul nu a fost anunţat în această săptămână de preşedintele Fed, Ben Bernanke, iar analiştii se aşteaptă acum la o revenire de mai multe săptămâni a activelor de pe pieţele emergente.
Costuri de finanţare mai mici pentru toată lumea
„În privinţa pieţelor emergente, deznodământul va fi cât se poate de pozitiv. Nimeni nu se aştepta ca Fed să fie atât de permisiv. Vor urma cu siguranţă două săptămâni bune pentru acţiunile şi monedele pieţelor emergente“, consideră Chris Weston, analist la IG Markets, citat de CNBC. Bernanke şi-a anunţat decizia miercuri, iar ieri monedele Indoneziei, Malaieziei şi Coreei de Sud s-au apreciat cu 1-2% în raport cu dolarul. Lira turcească şi rupia indiană au crescut cu mai mult de 2%.
De la Londra la Tokio şi de la Istanbul la Djakarta investitorii au sărbătorit, lucrativ, perspectiva stimulului american neîntrerupt pentru