Poliţiştii spun că s-au înmulţit faptele din incinta şcolilor, însă a scăzut numărul celor produse în vecinătatea lor, în timp ce unii profesori cred că forţele de ordine ar trebui să fie mai exigente în ceea ce priveşte sancţiunile pentru a fi stopat fenomenul violenţei în şcoli.
Chiar dacă instituţiile de ordine publică au concentrat un număr mare de echipaje în zona unităţilor de învăţământ, fenomenul delicvenţei juvenile şi a faptelor de natură penală petrecute în şcoli nu a putut fi eradicat, după cum recunosc reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov. Comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, a precizat că anul trecut s-a ajuns la o scădere a infracţiunilor produse în perimetrul unităţilor de învăţământ, însă a crescut numărul faptele de natură penală din incinta şcolilor. Anul trecut, de exemplu, poliţiştii braşoveni au identificat 341 de elevi problemă, pentru care împreună cu dascălii s-au căutat soluţii de a-i „cuminţi”. „90% din faptele cu caracter penal au avut loc în incinta şcolilor şi 10% în afara lor. Tocmai de aceea, împreună cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a întocmit un plan comun pentru asigurarea protecţiei şcolilor, siguranţa elevilor şi a profesorilor în unităţile de învăţământ, dar şi combaterea delincvenţei juvenile. Vom derula în continuare acţiuni pentru menţinerea unui climat de ordine publică în zona şcolilor, dar şi pentru prevenirea absenteismului şcolar”, a explicat comisarul Liviu Naghi.
La teorie stăm bine, practica…
Problema siguranţei în instituţiile de învăţământ braşovene a fost dezbătută în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov, iar profesorul Ştefan Aranyosi, care este directorul Liceului Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanu”, a ţinut să sublinieze faptul că pe lângă „plan