Foto: cotidianul.ro
Consiliul Fiscal atrage atenţia Guvernului Ponta că este imperativ necesar să vină cu măsuri decisive, dacă vrea să pună capăt cheltuielilor excesive ale autorităţilor locale. Măsurile luate până acum rezolvă doar pe termen scurt problema datoriilor locale, iar eficienţa acestor măsuri este discutabilă, subliniază reprezentanţii Consiliului fiscal.
„Eficienţa măsurilor luate în anul 2012 este discutabilă având în vedere ratarea constantă a țintelor și continuarea acumulării de noi arierate. Este de remarcat faptul că, la nivelul trimestrului I al anului curent, stocul de arierate a consemnat din nou o creștere (localizată în cadrul bugetelor locale). Ceea ce face imperativ necesară luarea unor măsuri suplimentare decisive pentru creşterea disciplinei bugetare la nivelul autorităţilor locale”, constată Consiliul Fiscal, în raportul anual, dat recent publicităţii.
Sursa citată reaminteşte faptul că, „deși încă din luna ianuarie 2013 s-au luat noi măsuri pentru reducerea arieratelor bugetelor locale, acestea au crescut comparativ cu decembrie 2012 (840 milioane lei), ajungând la finele lunii martie la 933 milioane de lei”.
„Consiliul Fiscal salută măsurile întreprinse, pe termen mai lung fiind posibil ca acestea să producă efecte favorabile, dar constată că în prezent această problemă recurentă nu este soluționată. De asemenea, Consiliul Fiscal apreciază că trebuie întreprinse măsuri decisive în vederea eliminării cauzelor structurale care conduc la acumularea de arierate, nefiind suficiente măsurile care au în vedere doar rezolvarea pe termen scurt a acestei probleme”, se mai arată în documentul amintit.
Din deciziile luate până acum de Guvern, cea mai apreciată este legea privind insolvenţa autorităţilor locale. „Prin aprobarea recentă a Legii insolvenţei autorităţilor locale, s-ar putea crea premisele pentru restricţionare