Un reportaj de la Diana Răileanu despre vinurile moldovenești şi viticultorii moldoveni, la ei acasă…
Ministrul agriculturii Vasile Bumacov va fi la Moscova unde mâine are planificată o întrevedere cu președintele agenției fitosanitare ruse, Ghennadi Onişcenko, pentru a discuta embargoul impus asupra vinurilor moldoveneşti. Tot la Moscova se află şi vicepremierul Valeriu Lazar, care va discuta chestiuni energetice cu partea rusă, dar şi comerciale. Lideri ai Uniunii Europene şi politicieni americani fac declarații legate de nevoia de deschidere a piețelor lor pentru produsele moldoveneşti şi mai ales pentru vinuri, ca să ajute economia moldovenească în acest moment. Declaraţii de acest gen vin de la Bucureşti, Bruxelles, Washington, Vilnius, Varşovia… Un reportaj de la Diana Răileanu despre vinurile moldovenești şi viticultorii moldoveni, la ei acasă…
x De mai mulţi ani, în centrul capitalei, bucătăria tradiţională şi vinurile moldoveneşti sunt promovate de restaurantul „Vatra Neamului”. Administraţia localului a decorat pentru oaspeţi câteva săli tradiţionale cum este cea a Domnitorilor sau a Scriitorilor. Bucătarul-şef al restaurantului, Arsen Barseghian, originar din Armenia, vorbeşte despre specificul bucătăriei moldoveneşti:
„Bucătăria moldovenească are asemănări cu cea caucaziană, însă se deosebeşte prin gustul său moale. Noi, în Armenia, folosim mai multe condimente, aici însă bucatele au un gust mai natural. Străinii care ne vizitează sunt foarte încântaţi de mâncarea moldovenească, iar faptul că revin aici demonstrează acest lucru”.
Europa Liberă: Dar mămăliguţa, tocăniţă?
Arsen Barseghian: „Desigur, mămăliguţa şi tocăniţa sunt în topul preferinţelor, un fel de regine ale mâncărurilor locale. Fireşte, aceste bucate trebuie să fie însoţite de un vin bun. Nu coniac, nu vodcă, anume vin. Doar cu un v