Cadrele medicale au ieşit din nou în stradă. Este a doua zi de proteste în faţa Ministerului Sănătăţii. Principalele cerinţe sunt dublarea salariilor medicilor rezidenţi şi alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Personalul medical mai cere şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor.
De altfel, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că revendicările în stradă nu sunt o soluţie, şi că dacă ar primi un procent de 6% din PIB ar fi „un ministru fericit”.
„Vă imaginaţi, dacă aş avea 6% din PIB, ce ministru fericit aş fi? Dar nu aşa punem problema. Noi încercăm să căutăm măcar nişte reaşezări ale bugetului şi eu am făcut un calcul estimativ, poate între 2% şi 20% am găsi, într-o primă etapă, pentru majorarea salariilor pentru rezidenţi”, a declarat Eugen Nicolaescu.
„Am prezentat ieri în Guvern o informare referitoare la această situaţie şi am primit mandat de la premier ca, dacă protestatarii doresc să discute, cu mare plăcere discutăm. Numai că discuţiile sunt începute de luni de zile”, a completat ministrul. Cu toate acestea, nu vor exista date concrete până înainte de 10 octombrie.
40 de milioane de euro, necesari pentru dublarea salariilor rezidenţilor
Un medic rezident din anul întâi câştigă între 800 şi 900 de mei pe lună. Pentru creşterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.
„Toţi dorim acelaşi lucru, pentru a putea dezvolta altfel serviciile noastre pentru pacienţi, salarii decente. Acest guvern trebuie să înţeleagă că este necesar să acorde mai mult sănătăţii şi să aibă un control mai bun, pentru că nu ştim unde sunt banii”, a declarat Leondard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Acesta a completat că meetingul din octombrie este o acţiune delicată. „Le promit