Aeroportul "Henri Coandă", Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare externe, iar 700 de angajaţi ai acestor instituţii vor fi instruiţi să le folosească, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU).
În Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. În cea de-a doua etapă a proiectului urmează să fie montate alte cinci astfel de aparate, respectiv unul la Tribunalul Bucureşti, unul la Muzeul Antipa, două la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi un altul într-un loc ce urmează să fie stabilit.
Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că încă de la pornire aparatul oferă instrucţiuni vocale clare, alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj SMURD Bucureşti este trimis la locul incidentului.
Raed Arafat le recomandă celor care vor fi în situaţia de a folosi un defibrilator pentru salvarea unei vieţi să sune mai întâi la numărul de urgenţă 112 pentru a fi instruiţi şi prin telefon de către un specialist.
Secretarul de stat a precizat că, în cazul unui stop cardiac, este vorba de o urgenţă maximă, iar fiecare minut pierdut scade cu 10 la sută şansele de supravieţuire. Din acest motiv în lume s-a încercat găsirea de soluţii astfel încât să se poată interveni cu rapiditate.
Raed Arafat a mai spus că în 2006, când au început discuţiile de principiu pentru dotarea pompierilor cu defibrilatoare, a existat un val de rezistenţă, la fel cum s-a întâmplat în toate statele dezvoltate, care au introdus cu mult înainte acest serviciu.
Studiile demonstrează că majoritatea pacienţilor care supravieţuiesc