Noua Doamna de Fier a Europei nu era cotata in tinerete cu nicio sansa de a avea succes in politica. Intre timp, Angela Merkel se prezinta din nou in fata alegatorilor si cere un al treilea mandat consecutiv in fruntea Executivului federal de la Berlin, scrie Laurentiu Diaconu-Colintineanu, pe RFI.ro.
Pentru a o intelege pe Merkel, observatorul trebuie sa-i cunoasca radacinile. Niciun politician german dupa 1945 nu a fost atat de subestimat precum fiica unui pastor dintr-o provincie a Germaniei de Est. La primele ei aparitii publice, unii s-au grabit sa dea verdicte. Fata prea palida, coafura in contratimp cu moda si garderoba demna de toata mila. Un alt minus: discursul vizionar. Angela Merkel nu este un misionar telegenic, ci un pragmatic desavarsit.
Ideologie? Sigur, la suprafata da, dar asta doar pentru ca este membru de partid. Religia doamnei cancelar sunt cifrele, datele si statisticile. Deseori a aratat ca nu are nicio problema sa treaca peste limitele ideologice sau programatice daca are argumente pentru decizie. Asta ii permite lui Merkel sa intoarca aproape orice hotarare anterioara. Dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, de exemplu, cancelarul a intors-o ca la Ploiesti anuntand ca Germania va renunta complet la sursele nucleare de energie. Fostul militant pentru eficienta economica a energiei nucleare nu a pierdut niciun punct in clasamentele de popularitate, ba dimpotriva.
Copilaria cancelarului este una atipica pentru un politician german, mai ales unul provenit din Estul fost comunist. Ea insasi a marturisit, dar nu era un secret, ca in copilarie si tinerete nu a suferit din cauza regimului DDR. Era un cetatean versat al sistemului socialist: nici prea obedient, nici prea reticent. Sistemul a invatat-o sa asculte si sa identifice rapid problema, fapt confirmat si de membri marcanti ai actualului ei partid. Decizia vine