Mai multe persoane au depus plângere la Poliţie, semnalând furturi de bani din conturile personale, după ce au şi-au instalat pe calculator programe software fără licenţă care le-a permis unor infractori să le acceseze conturile sau diferite date personale.
"Am avut astfel de cazuri. Unele dintre ele au fost rezolvate inclusiv cu colegii din SUA. Diverse grupuri de cetăţeni români, unii aflaţi pe teritoriul nostru, alţii în Europa şi SUA, au comis astfel de infracţiuni. Cele mai dese sunt cazurile în care sunt sesizate furturi de bani, iar sumele cumulate sunt de ordinul milioanelor de dolari. Chiar dacă persoana este asigurată şi poate fi despăgubită de banca unde are contul respectiv, infracţiunea este înregistrată", a declarat comisarul-şef Dan Roşoga, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, potrivit Agerpres.
Persoanele fizice şi juridice care aleg să folosească programe software fără licenţă, multe dintre ele descărcate de pe internet, se expun nu doar la pericole informatice, cum ar fi virusarea calculatoarelor, ci şi se pot trezi fără bani în conturi.
Infractorii care vor să intre în conturile bancare ale unor cetăţeni accesează mult mai uşor datele prin intermediul unor programe piratate, care nu-i alertează pe producătorii de drept atunci când cineva încearcă să le pătrundă în softuri, având toate funcţiile dezactivate.
"În luna martie a fost publicat un studiu la nivel global de către International Beta Corporation, care a analizat impactul din punct de vedere al securităţii şi din punct de vedere economic al utilizării de software piratat. Studiul a ajuns la concluzia că una din trei persoane care foloseşte software pirat se expune la malware. De asemenea, trei din zece companii care folosesc software piratat lasă poarta deschisă unor programe cu cod maliţios de natură să le afecteze funcţionalitatea sau, mai grav, să