Mezelurile fac parte din categoria “alimente culturale”, sau alimente pe care nicio altă ființă nu le mănâncă. Acestea sunt generate de imaginația omului și de cultura gastronomică a acestuia și, consumate în mod frecvent, ne distrug sănătatea.
“Aici e vorba de carnea, laptele, fructele și legumele chinuite în fel și chip, termic, în care se mai adaugă și E-uri, și sare, și zahăr. Alimentele culturale nu au corespondent în natură.” (articol aici)
Obezitatea, care a devenit epidemică la copii, e mult mai periculoasă decât la adulți și a fost decretată de curând de OMS drept boală cronică. Noi facem cel mai mare rău posibil când le dăm copiilor și nepoților noștri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, semințe, germeni și vlăstari.
Este de prisos să spun că celebrul pachețel cu mezel (eventual așezat între două felii de pâine albă unse, în prealabil, cu margarină) e o adevărată vedetă nu doar în rândul copiilor, ci și al adulților, care și-l prepara pentru a-l lua la serviciu.
Dar nu disperați! Există totuși alternative la mușchiul file sau pastrama de pui/curcan, plină de sare, zahăr, amidon și nitriți.
Piept de curcan fraged
Un piept de curcan potrivit ca mărime, spălat bine, se unge cu un dressing făcut din următoarele: puțin ulei de măsline, puțină boia dulce, câțiva căței de usturoi, felii subțiri de ardei kapia roșu, sare de mare și piper alb proaspăt măcinat. Se lasă peste noapte în frigider în caserola închisă și se pune a doua zi la cuptor. Se mănâncă de asemenea rece, tăiat felii subțiri, alături de salată de spanac sau salată verde.\
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Alternative sănătoase la cartofii prăjiți