Încă în dezbatere publică, proiectul la noua lege a pămîntului care se va aplica de la 1 ianuarie 2014, de cât se va libera piaţa funciară din ţara noastră, suferă modificări de la o săptămână la alta, unii îl critică, alţii îl laudă. Iar marile sindicate din agricultură vorbesc chiar de apariţia „băieţilor deştepţi”, acum şi în agricultură. Faţă de proiectul iniţial, de dată recentă, unele prevederi au fost eliminate iar altele noi au fost introduse, principala noutate constând în posibilitatea ca şi cetăţeni din ţări non UE să cumpere pământ în România. De exemplu, un norvegian, un islandez, sau un chinez care locuieşte la Hamburg, conform noilor prevederi, pot veni să cumpere teren extravilan la Cataloi. Prevederea introdusă în proiectul de lege de ultimă oră spune că pot cumpăra pământ şi persoanele fizice din statele care fac parte din Acordul privind Spaţiul Economic European, pe lângă cetăţenii din statele membre UE. Dar mai au acest drept şi cetăţenii unui stat terţ şi apatrizii cu domiciliul în România sau într-un stat membru UE ori ASEE şi cei ai unor state terţe în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate. Timpul de ofertă, mai scurt. O altă modificare la proiectul iniţial constă în reducerea timpului de ofertă de la 90 de zile la 30 de zile. Respectiv, cei care vor să vândă pământ în extravilan trebuie să afişeze oferta la sediul primăriei în 30 de zile, nu 90.
Apoi, primăria este obligată să notifice preemtorii şi să afişeze oferta în termen de 3 zile de la primire, faţă de 15, cum era prevăzut iniţial.
După care statul, prin Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care se ocupă de gestionarea ofertelor, este obligat să verifice în termen de 5 zile, în loc de 15 zile iniţial, pentru a constata îndeplinirea/neîndeplinirea condiţiilor legale. S-a modificat schimbarea şi la arend