Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate, iar clienţii păgubiţi merită şi trebuie despăgubiţi, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, în cadrul unui seminar pe tema perspectivelor legislative ale relaţiilor clienţilor cu băncile.
Domnia sa a precizat că este de datoria BNR să se implice în această problemă, întrucât băncile dau credite din banii strânşi de la deponenţi, iar din acest motiv, a transmis către Ministerul Justiţiei o parte a studiului de impact privind eliminarea acestor clauze din contractele de credit.
Studiul realizat de Banca Naţională a României a relevat un impact de 4,7 miliarde de lei asupra sistemului bancar, dacă instanţele ar elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o lună, că aceste clauze abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume. Domnia sa a indicat faptul că stabilitatea sistemului financiar-bancar şi deponenţii trebuie protejaţi.
* Alexandru Păunescu: "Fiecare recesiune din istorie a avut în spate o criză a încrederii"
Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR, a precizat că problema principală dintre bănci şi clienţii lor este una de comunicare, vina în ceea ce priveşte clauzele abuzive aparţinând în egală măsură ambelor părţi, întrucât clienţii nu au înţeles ce au cumpărat, iar instituţiile de credit nu au evaluat cu mai multă atenţie situaţia acestora înainte de a le acorda credite.
Domnia sa a declarat: "Fiecare recesiune din istorie a avut în spate o criză a încrederii, iar problema bancă - client este una de comunicare. Nu numai una dintre părţi poate fi considerată vinovată. Discuţiile privind clauzele contractuale trebuie să aibă loc la momentul semnării contractu