Băncile aveau la sfârşitul lunii iulie un stoc de depozite cu scadenţa mai mare de un an atrase de la populaţie de 9,2 miliarde de lei (2,1 mld. euro), în creştere cu 12% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR.
Aceasta înseamnă un avans lunar de sub 2%, ceea ce reprezintă o încetinire vizibilă a ritmului de creştere faţă de 2011 şi 2012, când bancherii raportau ritmuri lunare de creştere chiar şi de două cifre.
Depozitele în lei au scăzut pentru prima dată în ultimul an, doar economiile în valută reuşind să mai atragă atenţia clienţilor. Apetitul pentru depozite pe termen lung s-a redus după ce băncile au tăiat vizibil dobânzile şi au renunţat să mai promoveze aceste produse de economisire. Depozitele lungi aveau la finalul lunii iulie o pondere de numai 9% din stocul total al economiilor la termen atrase de bănci de la populaţie.
Bancherii mai plătesc maximum 5,5% pe an pentru a atrage resurse în lei pe doi ani de la clienţii de retail, în timp ce la depozitele în euro cu aceeaşi scadenţă dobânda urcă la cel mult 3,5%. În primăvara lui 2012, când depozitele „lungi“ înregistrau cele mai mari ritmuri de creştere, dobânzile la lei urcau spre 7%, iar cele la euro depăşeau 4% pe an.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro s