Procesele pe clauze abuzive ar putea ajunge la Tribunalul Comercial Bucureşti, enitate care încă nu există, potrivit Ministerului Justiţiei. Modificările la legea 193/2000 care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele s-ar putea să nu intre, însă, în vigoare la 1 octombrie.
De la 1 octombrie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract, va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist.
Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de procedură civilă, la 15 februarie, modificările au fost prorogate de două ori.
Comunitatea bancară a cerut modificarea legii, având în vedere pierderile potenţiale pe care le-ar putea suporta.
„Există discuţii despre cum ar trebui să sune cele două texte. Să rămână în varianta aceea, să vină cu modificări sau să fie amânate”, a declarat Aurel Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
Una dintre propunerile bancherilor este ca aceste procese să se judece exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Jutiţie, faţă de prevederile din restul Codului de procedură, care spune că procesele se judecă în sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal şi apelul la Curtea de apel.
„Înalta Curte nu vrea să ajungă litigiile la dumnealor. S-a urmărit o degrevare chiar la cererea Înaltei Curţi, să îşi îndeplinească rolul. Şi e o poziţie normală”, spune Moţiu, care a arătat în prealabil că se urmăreşte întărirea rolului de Curte de Casaţie a Înaltei Curţi.
Aceste procese ar putea ajunge la un trib