Peste 100 de cadre medicale, dintre care 20 din Vrancea, au protestat ieri la Bucureşti. Membrii vrânceni ai Sanitas, alături de ao lor colegi din Buzău, Cluj, Vâlcea, Arad şi Hunedoara, au pichetat sediile Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Sănătăţii. Cadrele medicale au solicitat o salaraziare pe măsură, respect faţă de profesie şi 6% din PIB pentru Sănătate.
Liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, ne-a precizat că la proteste au participat inclusiv preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor. La protestele de la Bucureşti nu a fost prezent niciun medic vrâncean. „Am fost 20 de asistenţi medicali care am participat la acţiunile de pichetare. În total au fost 120 de membri Sanitas din mai multe judeţe. Au participat şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, dar şi Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor. Dorinţa noastră cea mai mare este ca spitalele să-şi păstreze statutul public, pentru ca statul să se poată implica direct în sistemul sanitar, în special pe medicina spitalicească. Noi solicităm şi alocarea de 6% din PIB pentru sănătate şi îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar. De asemenea, noi ne dorim o grilă de salarizare şi recunoaştere pe măsura muncii noastre, în aşa fel încât cadrele medicale să nu fie tentate să mai părăsească ţara”, a precizat Claudiu Grosu.
Protestele vor continua până pe 27 septembrie, urmând ca după aceea să fie organizat un marş, la care să participe 40.000 de persoane angajate în sistemul public medical. Dacă nici atunci nu le vor fi ascultate cerinţele, cadrele medicale ameninţă cu întreruperea activităţii sau cu demisia în bloc.
Cadrele medicale solicită 6% din PIB pentru sănătate; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor; re