La bordul pachebotului Costa Concordia, eşuat în apropierea insulei italiene Giglio şi redresat marţi în urma unei operaţiuni de amploare, se află seifuri cu numerar şi bijuterii preţioase a căror valoare depăşeşte 10 milioane de euro. De asemenea, de pe nava redresată experţii vor să recupereze o serie de obiecte de artă în ideea de a le restaura.
În acea fatidică de 13 ianuarie 2012, când nava de croazieră a lovit o formaţiune stâncoasă, oamenii se gândeau mai mult la cum să-şi salveze viaţa decât la bunurile pe care le lasă în urmă. Totuşi, potrivit „The Daily Mail”, cei peste 4.200 de pasageri au lăsat la bordul navei, cumulat, aproximativ 4 milioane de euro. Sau, la un calcul simplu, aproape 1.000 de euro de căciulă.
Potrivit cotidianului italian „Il Messagero”, după ce va fi deschis accesul pe pachebot, care va rămâne în faţa insulei Giglio până în primăvara anului viitor, toate cele 1.500 de seifuri de pe navă să fie deschise şi verificate, în prezenţa avocaţilor, pentru ca apoi banii şi obiectele de valoare găsite să fie returnate proprietarilor de drept. „De îndată ce procurorul ne va permite să intrăm, vom deschide fiecare cabină şi fiecare seif, ca să putem returna toate bunurile personale”, spune Sergio Girotto, un inginer implicat în operaţiune.
În casele de marcat ale magazinelor de lux şi ale cazionurilor de la bord sunt depozitate circa 2 milioane euro, iar colecţia permanentă de artă japoneză, expusă pe vas, mai valorează vreo 3 milioane de euro.
Pe vasul de croazieră, cu 15 punţi, se află şi alte picturi şi sculpturi valoroase, care, spun experţii, ar putea să fie restaurate.
Societatea doreşte de asemenea să verifice cu atenţie nava în vederea posibilelor reparaţii şi să decidă dacă este posibilă utilizarea ei pe viitor. Conform unor informaţii, vasul ar urma să fie însă dezasamblat.