corespondentul RFI la Madrid Mugur Chiujdea Descarcă fişierul ataşat
Încotro se îndreaptă Europa? Unde va duce în cele din urmă această politică de austeritate care marchează programele politice ale întregului continent? A luat sfârșit statul bunăstării? Probabil este greu de descris un scenariu al viitorului, în contextul politic actual, Europa este încă polul cel mai important al lumii civilizate, dar sunt semne evidente ca nu mai poate să susţină ştacheta nivelului de trai ca până acum.
Regele Olandei, liderul unuia dintre cele mai prospere state europene, anunța doar cu câteva zile în urmă ajustări bugetare de peste 6 miliarde de euro în sănătate, educație și protecție socială, avertizând: Olanda nu mai poate să susţină financiar “statul bunăstării” care este văzut de monarhul olandez ca o invenție caducă a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX. Așa cum spuneam, este greu de anticipat care va fi viitorul Europei vulnerabilă la cele mai sensibile crize bursiere, nevoită să-și adapteze politicile economice și sociale la parametri ţărilor emergente cu care duce o inegală competiție de preţuri. Trecând peste imprevizibilul oricărui scenariu şi luând ca referință doar actualele realităţi soci-economice pe care le trăim, OXFAM, organizația internațională dedicată luptei contra sărăciei, a publicat un raport cu privire la evoluția acestui fenomen, aproape inexistent în Europa Occidentală în ultimele 5 decenii.
Conform acestui raport, 25 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene vor trăi în sărăcie în anul 2025, dacă guvernele europene nu abandonează măsurile de austeritate, care sufocă inițiativa economică și programele de protecție socială. În ceea ce privește sudul Europei și în mod special Spania, acest raport sugerează un scenariu de-a dreptul apocaliptic, deoarece dintre aceste 25 de milioane de săraci cel puțin o treime vor aparţine Regatu