Autorităţile din Cilibia au descoperit armele cu care să lupte eficient împotriva abandonului şcolar în rândul populaţiei sărace. De trei ani, şcoala din localitate este parte a unui proiect UNICEF, prin care autorităţile, dascălii şi părinţii copiilor sunt ajutaţi atât cu material didactic cât şi cu sfaturi. Evoluţia a fost surprinzătoare! Dacă în 2010, abandonau cursurile 16 elevi, anul trecut numai unul a părăsit băncile clasei.
Comuna Cilibia are o însemnată comunitate de rromi, unde principala sursă de venit este confecţionarea cărămizilor din lut ars. Până de curând, multe dintre familii îşi ţineau micuţii pe lângă cuptoarele de ceramică, pentru a ajuta la muncă. Şcoala era planul doi. De câţiva ani, însă, nu există nicio familie care să nu aibă măcar un copil la şcoală sau la grădiniţă.
Şcoala a devenit mai atractivă, după ce autorităţile locale au intrat în parteneriat cu UNICEF România într-un proiect de prevenire a abandonului şi absenteismului şcolar. Pe lângă sprijinul oferit până acum şcolii sub formă de rechizite şi material didactic, specialiştii UNICEF au dat şi sfaturi celor implicaţi în educaţie, la ni9vel local.
”La nivelul şcolii am avut formări pe care le-am făcut cu cadrele didactice în aşa fel încât să adapteze materia predată, să fie pe înţelesul copiilor Tot la nivelul şcolii am încercat să creăm o conexiune mai strânsă, un parteneriat real între părinţi şi şcoală, mai ales cu părinţii copiilor cu risc de abandon sau cu performanţe scăzute la învăţătură”, declară Luminiţa Costache, specialist în educaţie UNICEF România.
Pentru a vedea rezultatele campaniei împotriva abandonului şi absenteismului şcolar, conducerea UNICEF România a vizitat joi dimineaţă şcoala din Cilibia. Promotorii proiectului au stat de vorbă atât cu cadrele didactice, cât şi cu micuţii.
U