Proiectul prevede construirea unei piste numai pentru biciclete, pe digul Canalului Bega, cu o lungime de 37 de km şi o lăţime de 2 metri, din Timişoara şi până la graniţa cu Serbia. Valoarea lucrărilor, a căror finanţare este asigurată în mare parte din fonduri europene, se ridică la 2,34 milioane de euro.
„Până la sfârşitul anului în curs proiectul va fi contractat. Noi sperăm ca lucrările să se încheie peste 2 ani, iar pista de cicloturism să devină funcţională”, spune Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş. El a mai adăugat că, pe toată lungimea sa, digul Canalului Bega va fi înălţat cu 30 cm, prin consolidare cu balastru şi piatră, iar peste acestea se va turna pelicula de bitum. Pista va fi utilizată doar de biciclişti, rulajul altor mijloace de transport fiind strict interzis din cauza faptului că digul ar putea fi distrus.
Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene, statul român contribuie cu 237.000 de euro, CJ Timiş cu 42.000 de euro, iar primăria din oraşul sârb Zrenjanin pune şi ea 32.000 de euro. Liderul lucrării este Administraţia Uzinală a Apelor Banat. Mihaela Madar, managerul proiectului, spune că se urmăreşte dezvoltarea socială şi economică a zonelor, dar mai cu seamă a turismului transfrontalier.
Lucrările, care s-ar întinde pe durata a 18 luni, se opresc la graniţa cu Serbia, iar de acolo urmează să fie preluate de vecinii României. Ei ar urma să continue construirea pistei de cicloturism pe o lungime de 30 km, până în localitatea Zrenjanin. Deocamdată partea sârbă se află cu proiectul în faza studiului de fezabilitate.
Odată cu finalizarea lucrărilor, poliţia de frontieră va deschide şi ea un punct de control al documentelor de călătorie şi, alături de autoritatea vamală, va funcţiona în containere speciale. Turiştii români vor putea trece frontiera doar cu buletinul, în timp ce sârbii treb