Directorii unităţilor de învăţământ care acceptă în colectivităţi copii nevaccinaţi riscă să fie sancţionaţi. Potrivit specialiştilor, din ce în ce mai mulţi părinţi, din diferite considerente, refuză imunizarea copiilor. Din aceste considerente, copiii riscă să nu fie primiţi în colectivităţi, mai ales că acest lucru este specificat şi în lege. În articolul 2 din Ordinul Ministerului Sănătăţii numărul 1955/1995 se precizează că „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale, care atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”.
În ciuda prevederilor legale, copiii care nu au efectuate imunizările sunt acceptaţi în colectivităţi, părinţii invocând diferite motive. De exemplu, în Bucureşti, părinţii spun că micuţii nu au fost imunizaţi deoarece ar fi alergici la anumite substanţe pe care le conţin vaccinurile.
Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea spun că vor fi efectuate controale, iar acolo unde vor fi găsiţi elevi care nu au toate vaccinările efectuate, directorii vor fi sancţionaţi. „Copiii care nu sunt vaccinaţi reprezintă un pericol pentru întreaga colectivitate. Medicii fac controale în şcoli pentru a se vedea dacă în momentul înscrierii, părinţii au adus toate documentele necesare, inclusiv carnetul de vaccinări. Acolo unde se descoperă nereguli, directorii unităţilor de învăţământ sunt cei care riscă sancţiuni”, a precizat medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
Directorii unităţilor de învăţământ care acceptă în colectivităţi copii nevaccinaţi riscă să fie sancţionaţi. Potrivit specialiştilor, din ce în ce mai mulţi părinţi, din diferite considerente, refuză imunizarea copiilor. Din aceste considerente, copiii ris