Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului comunist de Râmnicu Sărat, acuzat oficial de genocid. Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, denunţat pentru genocid. Sunt doi dintre torţionarii care au făcut legea în închisorile comuniste, însă despre ei ştiau conducerea de partid, miile de deţinuţi politici cărora le-au aplicat un regim draconic şi familiile acestora. Dosarele complete le-au fost făcute publice abia acum când gândul, în parteneriat cu IICCMER, derulează o investigaţie în cea mai neagră perioadă a istoriei României.
Cum îi vor judeca românii, timpul o va demonstra, până atunci însă se judecă ei între ei. Ficior spune despre Vişinescu că era arogant atunci când era în activitate, concluzie pe care a tras-o în întâlnirile pe ţară cu şefii de penitenciare din perioada comunistă. S-au întâlnit însă şi după 1989.
De 23 de ani, Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior s-au mai văzut la sindrofia anuală a comandanţilor de penitenciare. "Vişinescu nu a mai fost anul acesta, dar domnul Ficior a fost", spune Dan Sterian, colonel în rezervă şi preşedinte al Asociaţiei Pensionarilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care organizează evenimentul, susţinând că fostul şef al lagărului de la Periprava "era un comandant deosebit". Despre "balul torţionarilor" Sterian susţine că este de fapt un prânz. La întâlnirea la care a participat Ion Ficior a fost prezent şi actualul director al ANP, Claudiu Bejan. Reprezentanţii ANP au precizat că instituţia nu a organizat aceste întruniri şi nici nu au fost utilizate fonduri publice.
Ficior: "Vişinescu putea să vorbească, dar aşa era el îndărătnic"
Despre "balul torţionarilor" vorbeşte şi Ficior. După ce am realizat interviul cu el depre mandatul său la Periprava, am mai avut o scurtă discuţie înainte de a ne despărţi, în drum spre ieşirea din apartamen