TIMIŞOARA. Să nu mai aruncăm în acelaşi tomberon deşeurile umede cu PET-urile ori cartonul. Reprezentanţii societăţii de salubrizare din oraş ne adresează acest îndemn de câţiva ani, însă, din păcate, doar o parte dintre locatari respectă colectarea selctivă. Majoritatea locuiesc la casă, spun şefii RETIM.
În această toamnă, RETIM ECOLOGIC SERVICE a demarat Campania LOGIC, ECO-LOGIC prin care încurajează colectarea duală a deşeurilor provenite din gospodării.
Ing. Marcel Petrişor, director general al RETIM, spune că societatea deserveşte 67% din populaţia judeţului Timiş.
Din iunie 2013 suntem operatori ai deponeului de la Ghiroda. Deservim Timişoara, Jimbolia şi 19 comune din Timiş, vrem să devenim operatori regionali. Colectarea duală a deşeurilor se face astfel: în pubela neagră se depun deşeuri reziduale, iar în pubela galbenă, sacul galben – deşeuri reciclabile. Mai avem 29 de clopte în Timişoara pentru sticlă, dar, atenţie, nu de geam sau termopan. Din 2007 până în 2009 am distribuit peste 60.000 de recipienţi pentru deşeuri. În anul 2012 am colectat peste 11.000 de tone de deşeuri, din care 2.400 de tone am reciclat, ceea ce înseamnă sub 25% din cantitate. Deşeurile adunate de la populaţie ajung la Staţia de sortare Şag Sud, unde prin sortare manuală se extrag cartonul, dozele, PET-urile. Dorim ca această cantitate să crească. În 2014 ne dorim un procent de 20%, iar pentru 2016 – 40%. Legislaţia europeană cere ca 15% din cantitatea de deşeuri să fie redusă prin reciclare, a precizat Marcel Petrişor, director general al RETIM.
Potrivit acestuia, prin selectarea colectivă economisim materii prime. Reducând numărul de deşeuri nu mai creăm alte deponii.
Prin Campania Logic, Eco-Logic, dorim să sensibilizăm timişorenii. Am editat şi distribuit 25.000 de ghiduri despre colectarea selectivă. Angajaţii noştri le-au distribuit la încasarea