Scris de Diana Dutu - Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava a făcut Şcoala de ofiţeri militaro-politică nr. 1 din Ineu.
ARAD. Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, săptămâna aceasta, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, pentru genocid. În urma investigaţiilor făcute de reprezentanţii institutului au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a îndeplinit funcţia de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, fiind înfometaţi şi bătuţi.
Odată cu anunţul IICCMER, au ieşi la iveală o serie de informaţii despre torţionarul Ion Ficior. Una dintre ele are legătură chiar cu jedeţul Arad: fostul comandant de la Periprava s-a şcolit la Ineu!Ales în comitetul de partid pe şcoală
Într-un interviu acordat ziarului Gândul, Ion Ficior a declarat: „…eu terminasem Şcoala de ofiţeri de la Ineu – MFA pe vremea aia (Şcoala de ofiţeri militaro-politică nr. 1 din Ineu – MFA – n.red.). (…) La Ineu au venit iar să recruteze, cum recrutau din toate şcolile pe cei mai buni elevi, să-i ia la Securitate. Şi m-a pus şi pe mine pe listă.”
Întrebat ce arme mai era la Ineu, Ion Ficior a povestit: „Aveam o companie de aviaţie, două de tancuri şi una de marină, care formau batalionul de specialitate. Pe urmă mai erau cavalerie, artilerie, tancuri – erau 1250 de elevi la Ineu. Aici fusese o şcoală de rezervişti ai burgheziei – cu cladiri vechi -, iar comuniştii au făcut o şcoală de ofiţeri pentru noua orânduire, cum s-ar spune. Şi printre cei care au rămas acolo am fost şi eu – vreo 570, cred, eram membri