Chiar dacă cei mai mulţi români încearcă să reducă din cheltuieli, nu uită niciodată să lase bacşiş sau mici atenţii. Fie că merg la medic, la restaurant sau la spălătoria auto, românii scot din buzunar bani în plus. Cele mai mari bacşişuri le câştigă angajaţii din restaurante, cafenele şi cluburi.
În România sunt 130.000 de angajaţi în hoteluri şi restaurante, 40.000 în servicii pentru autovehicule, 10.000 în saloane de înfrumuseţare şi alţi 50.000 sunt taximetrişti. Toţi aceştia sunt dependenţi de ciubuc.
Laura lucrează de şapte ani în domeniul alimentaţiei publice şi nu se gândeşte să renunţe prea repede. "De aceea am rămas în domeniul acesta, pentru că ciubucul ne ţine aici", spune ea. "E OK, am lucrat şi în cluburi, cafenele, restaurante -în cluburi se face cel mai mare ciubuc, dar şi în cafenele e OK". Ea adună la sfârşitul unei zile normale cel puţin 40 de lei ciubuc. "Dar au fost şi zile în care au fost şi 100 de lei", completează ea.
Clienţii spun că lasă ciubuc pentru că ştiu că ospătarii au salarii mici. "Trebuie să trăiască şi ei, că-s salariile mici; las câte un leu - un leu jumate", spune un client. "Eu m-am obişnuit din Israel să las ciubuc", completează un altul, care de obicei lasă bacşiş 10% din nota de plată. "Mai ales că în România salariile sunt foarte mici", adaugă el.
Şi angajaţii din spălătoriile auto pleacă acasă cu bacşişuri care, într-o singură zi, pot depăşi 20 de lei. "Într-o zi bună de vară faci 15-20 de lei", spune unul.
Taximetriştiii spun că primesc în medie câte 1 leu sau 2 lei în plus la fiecare cursă. "Depinde cât de frumos vorbeşti şi cum te comporţi", spune unul dintre ei. "Sunt zile când faci 20-30 de lei, în altele faci 5-10 lei".
O altă categorie de angajaţi sunt cei care primesc atenţii. Vorbim de 250.000 de cadre didactice care de obicei primesc cadouri, şi 300.000 de medici care pot prim