Ce facem cu aurul de la Roşia Montană e o întrebare care, de săptămâni bune, nu-i lasă să doarmă nu numai pe Crin, pe Victor şi pe Viorel, ci şi pe mulţi români. Unii zic că mai bine-l lăsăm acolo, să-l scoată nepoţii prin teleportare, probabil, alţii că e musai să-l scoatem acum, chiar şi cu cianură, fiindcă altă posibilitate nu-i. Un inginer chimist din Baia Mare, Jack Goldstein, vine să dea cu tifla ambelor tabere, anunţând o a treia cale, mai ieftină, mai curată şi mai profitabilă pentru România decât toate celelalte soluţii luate în calcul.
Reporter: Premierul Ponta a declarat că trebuie să apelăm la tehnologia cu cianuri, fiindcă alta nu există. Ce-i răspundeţi?
Jack Goldstein: Ba există o tehnologie, brevetată în ţară şi în străinătate…
Tehnologia dumneavoastră cu ce înlocuieşte cianurile?
Cu tiosulfat de sodiu, o substanţă care nu este toxică şi nu are niciun efect negativ asupra mediului, nu poluează aerul şi nici apa. Cum se procedează? Foarte simplu: minereul extras este amestecat cu tiosulfat de sodiu, soluţia obţinută se filtrează, iar din ea, prin electroliză, se separă aurul şi argintul. Ca produs secundar rezultă un nămol, un steril, care este absolut inactiv, deci inofensiv şi poate fi depozitat fie la locul de extragere, fie în altă parte.
Şi atunci, dacă metoda este atât de sigură, de ce nu vor să aplice canadienii?
Canadienii au deja o tehnologie experimentată în zeci de locaţii de pe glob. Practic, ei vor muta aici o întreagă infrastructură deja existentă, deci e o treabă mult mai ieftină, din punctul lor de vedere.
Dar ştiu că aţi avut totuşi discuţii cu cei de la RMGC…
Da, doar că ei voiau să le punem la dispoziţie toate cercetările noastre, dar nu ca să le implementeze în practică aici, ci ca să testeze metoda în Canada. Ne-am temut că ei ar fi putut să-şi însuşească invenţia, care la data ace