Ziarul Financiar a încercat să afle ce paşi trebuie să urmeze un român ca să ajungă să lucreze în centrul financiar select din New York, denumit Wall Street, unde se găsesc cei mai puternici şi influenţi bancheri şi brokeri din lume, care dau ora exactă pe burse.
La cinci ani de la căderea băncilor de investiţii Lehman Brothers şi Bear Stearns, lupta pentru un loc pe Wall Street este mai aprigă decât oricând pentru că locurile sunt limitate şi băncile de investiţii sunt din ce în ce mai pretenţioase când vine vorba de a selecta angajaţi.
Cu toate acestea, câteva sute de români au reuşit să-şi facă loc în elita mondială. „Sunt români care lucrează pe Wall Street şi sunt chiar buni. Un singur lucru au în comun. Se cheamă sacrificiu. Trebuie să iubeşti mult ceea ce faci şi să fii pregătit să faci sacrificii. Trebuie să munceşti, să fii bun în ceea ce faci şi puţin deosebit pentru că aici concurenţa este mare“, spune Robert Georgescu, şeful departamentului Equity Product Management din cadrul Piper Jaffray.
Traseul unui român pe Wall Street începe cel mai adesea cu o facultate de profil economic din România care să-i permită să se angajeze la o bancă de pe plan local, dar cunoscută şi respectată la nivel mondial, spun românii care lucrează în centrul financiar american.
„Ca să ajungi pe Wall Street, în afară de şcoală foarte mult depinde de experienţa ta şi de puţin noroc. Acum este mai greu să ajungi decât în urmă cu 10 ani pentru că sunt mai puţine locuri. O să trebuiască să ai ceva în plus faţă de alţii, de exemplu este bine dacă mai ai un CFA sau câţiva ani de experienţă la o bancă internaţională chiar din România, dar nu orice bancă, de exemplu ING, Citi, Société Générale, adică o bancă cu renume“, spune Georgescu.
Ca să-ţi măreşti şansele în mod semnificativ de a ajunge să lucrezi în investment banking, cel mai respectat