Practic, peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi ridicandu-se la peste 400.000 de euro.
Volumul este surprinzator de mare in ceea ce priveste instalarea de software pirat realizat de utilizatori pe calculatoarele de birou, expunand astfel si mai mult operatorii economici la riscurile mentionate mai sus. Aproximativ 57% dintre angajati admit ca fac acest lucru, fapt cunoscut insa doar de catre 38% de catre managerii IT.
45% din software-ul piratat este descarcat de pe Internet iar 78% din programele descarcate de pe website-uri sau prin retele P2P include programe spion, 36% continand troieni si adware.
In 2012, Politia Romana a realizat 691 de verificari dintre care 313 s-au soldat cu dosare penale. 351 de persoane au fost cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru computere. In 126 de dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale.
Totodata, din discutiile purtate de BSA in ultimele 11 luni cu peste 7.500 de companii, s-a observat ca multe companii folosesc sisteme de operare cu o vechime mai mare de 10 ani si ca mare parte din ele nu folosesc o retea sau un server securizate pentru acces controlat la datele importante ale firmei. Ca urmare, ele se pot confrunta cu riscuri mari de securitate si dificultati mai mari in gasirea solutiei adecvate de utilizare legala si in siguranta a software-ului si a informatiilor si documentelor in format digital, sau a serviciilor IT&C.
Cu toate acestea, pirateria software din Romania a scazut constant in ultimii ani, un rol important avandu-l initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, conform Magdei Popescu de la BSA. In acest sens, IGPR si BSA vor derula o campanie prin care 50.000 de companii mici si mij