Cei mai mari 40 de producători de mobilă au ajuns anul trecut la o cifră de afaceri cumulată de peste 800 de milioane de euro, în creştere cu 7% comparativ cu nivelul din 2011, arată o analiză a Business Construct pe baza datelor de la Registrul Comerţului. În plus, jucătorii n-au uitat gustul câştigului, astfel că 85% din marile firme au raportat profit, scrie revista Business Construct.
Afacerile celor mai mari 40 de producători din industria mobilei au înregistrat o creştere superioară celei raportate de întregul sector, care în 2012 a avansat cu 3%, susţinut de exporturi.
Mobila, sector de tradiţie în România, rămâne în acest fel unul dintre puţinele domenii care contribuie pozitiv la balanţa comercială (exporturile fiind de patru ori mai mari ca importurile) şi care aduc profit pentru companiile producătoare.
„Soldul balanţei comerciale export - import (în industria mobilei - n.red.) a fost de 1,069 miliarde de euro, cu circa 6,2% mai mare faţă de soldul anului anterior“, a spus Aurica Sereny, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
O analiză a topului arată că doar şase firme au înregistrat pierderi, în timp ce profiturile cumulate ale celorlalte au fost de 36 de milioane de euro. Exporturile, în special cele realizate pentru gigantul suedez IKEA, au fost motorul ce a dus la creşterea afacerilor şi la realizarea de profituri.
„Cu o suprafaţă împădurită ce depăşeste un sfert din suprafaţa totală a ţării, România rămâne una din ţările europene cu o puternică tradiţie în industria prelucrării lemnului, fapt demonstrat de creşterea continuă a exporturilor în acest sector“, a spus Dan Badin, partener servicii fiscale în cadrul firmei de consultanţă Deloitte România. Cu toate acestea, fondul forestier (care cuprinde atât pădurile, cât şi terenurile destinate împădurii şi