Audierile pe marginea proiectului de lege pentru constituirea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional s-a lăsat cu scandal. Rectorii s-au arătat nemulţumiţi că propunerile înaintate la şedinţa precedentă nu au fost luate în calcul.
Şefii instituţiilor de învăţământ superior au solicitat Ministerului Educaţiei să reia procedura de acreditare, pentru a pune capăt zvonurilor cum universităţile nu au acreditare şi eliberează diplome care nu sunt recunoscute peste hotare. „Este o informaţie eronată, dar care a stârnit indignarea din partea studenţilor şi ne-a adus un prejudiciu de imagine. Nu dorim să avem de suferit, doar pentru ca proiectul să fie votat în regim de urgenţă“,a spus grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice.
Şefii universităţilor au mai menţionat faptul că la ora actuală instituţiile superioare de învăţământ trec două acreditări: academică, de către Minsiterul Educaţiei şi ştiinţifică – de Consiliul Naţional de Acreditare şi Atestare. „Am dori să fie o singură structură care să întrunească şi factorul academic şi cel ştiinţific. Sunt de părerea că studiile universitare trebuie să meargă împreună cu cele de cercetare“, a mai spus Belostecinic. Acesta a menţionat că este pentru crearea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi de Cercetare.
Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova spune că nu este de acord cu prevederile din proiectul de lege care le oferă universităţilor dreptul de a conferi titlurile de doctor ştiinţific şi doctor habilitat. „Ar putea deveni business pentru unele instituţii de învăţământ superior. Consider că noi, universităţile nu suntem pregătite pentru a conferi această titulatură, iar procesul ar trebui monitorizat“, a opinat Bostan.
Rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, crede că Agenţia Naţion