Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an. "Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substantiale avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.net.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate. Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an.
Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala.
Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro. Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca aceasta suma este pur teoretica, deoarece in practica romanii s-au invatat sa nu declare contractele la Fisc sau sa declare o suma mult mai mica decat cea reala, iar statul va incasa mult mai putin de pe urma acestei noi taxe.
"Impunerea obligativitatii contributiei la asigurarile de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar daca s-ar realiza in trei pasi. In primu