„Te iubesc!” sau „Nu-ţi mai da osteneala să-mi scrii”. Depinde în ce colţ îl pui. Mai multe lucruri inedite despre „Serviciile poştale în trecut” poţi afla la expoziţia deschisă ieri, de muzeografii de la „Casa Mureşenilor”
Bucuria primirii unui plic de la colegi în vacanţe la bunici sau telegramele sunt azi necunoscute pentru tânăra generaţie. Nici de Poştă nu ştiu poate foarte multe, în lumea în care serviciile poştale clasice au trecut pe varianta on-line. Şi totuşi cei care vor trece pragul Muzeului „Casa Mureşenilor” vor afla lucruri interesante despre trecutul serviciilor poştale, într-o inedită expoziţie – Serviciile poştale în trecut”, vernisată recent.
În cadrul acesteia, vizitatorii sunt invitaţi să vadă şi să asculte, printre altele, şi scrisori oficiale sau familiale din arhiva Mureşenilor, lecturate de câţiva actori. De asemenea, vizitatorii vor putea să vadă cum arăta un oficiu poştal la sfârşitul secolului al XIX-lea, vor afla detalii despre istoria poştei braşovene şi doritorii vor putea să-şi noteze impresiile pe un model de telegramă tot de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
„Spre deosebire de expoziţiile obişnuite, în care sunt foarte multe obiecte, în această expoziţie sunt expuse mai puţine obiecte, dar extreme de valoroase, documente, scrisori, cărţi poştale, timbre din secolul al XIX-lea. Diferenţa o face documentarea, cei care vor veni să cunoască îndeaproape această expoziţie o să descopere extrem de multe informaţii, pe care noi am încercat să le expunem cât mai inteligent şi atractiv”, a explicat Valer Rus, director Muzeul „Casa Mureşenilor”.
Pentru o astfel de expoziţie, munca a fost enormă, pe parcursul unui an. Documentarea a însemnat zeci de mii de pagini de ziar, scrisori, acte şi surse bibliografice. “A fost un proces destul de anevoios, a fost consultată întreaga colecţie a ziarului «Gazeta de Transilvani