Mai puţin de 10% dintre familiile afectate de inundaţii, săptămâna trecută, vor primi despăgubiri de la asiguratori pentru refacerea caselor sau înlocuirea bunurilor, estimează Allianz-Ţiriac Asigurări.
"Din păcate, această situaţie nu este singulară. În fiecare dintre anii trecuţi s-au produs inundaţii, pe zone mai mult sau mai puţin extinse din mediul rural, însă raportate la valoarea pagubelor la gospodării sumele acordate de asigurători drept despăgubiri au reprezentat, mereu, un procent format dintr-o singură cifră", a declarat într-un comunicat Aurel Badea, şeful diviziei tehnice subscriere asigurări generale şi de viaţă din cadrul Allianz-Ţiriac Asigurări.
Compania arată că nu sunt semne care să indice îmbunătăţirea situaţiei, în sensul creşterii gradului de protecţie a gospodăriilor situate la sate, deşi acestea rămân cele mai expuse la riscul de inundaţii.
La nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac, din totalul poliţelor de asigurări de locuinţe în vigoare, mai puţin de 20% sunt emise pentru a proteja gospodării din mediul rural.
În judeţul Galaţi dezechilibrul este mult mai accentuat - din cele aproape 2.200 de contracte de asigurare a locuinţelor emise de Allianz-Ţiriac, mai puţin de 5% sunt poliţe care oferă protecţie pentru case situate în zone rurale.
În urma inundaţiilor produse în perioada 11-13 septembrie, Allianz-Ţiriac a primit notificări pentru deschiderea a 21 de dosare de daune la clădiri şi bunuri situate în judeţele Galaţi şi Tulcea, cele mai multe dintre ele referindu-se la daune produse în oraşul Tecuci. În plus, 9 dintre aceste notificari vizează clădiri şi bunuri aparţinând unor firme.
Comparate cu situaţia pagubelor, datele privind dosarele de daune deschise evidenţiază numarul foarte redus de gospodării asigurate.
Inundaţiile au afectat, numai în judeţul Galaţi, 39 de localităţi, 3.