Deşi încă dinaintea cursei electorale a fost clar că Angela Merkel va rămâne cancelarul Germaniei, întrebarea este alături de cine va guverna partidul ei, iar acest lucru interesează nu doar pe germani. Deznodământul alegerilor se va reflecta în domenii variind de la taxarea circulaţiei pe autostrăzi la răcirea relaţiilor germano-americane şi reducerea reprezentării la nivelul UE şi de aceea va avea efecte asupra întregii Europe.
Politicile fiscale şi sociale sunt prioritare pentru 80% dintre nemţi atunci când decid cu cine să voteze, potrivit unui sondaj de opinie Emnid, citat de publicaţia germană de limbă engleză The Local. Creştin-democraţii lui Merkel (CDU) şi aliaţii lor liberal-democraţii (FDP) se opun creşterii taxelor pe avere, social-democraţii (SPD) şi verzii, din opoziţie, vor introducerea unui impozit pe moştenire. FDP a promis, de asemenea, reducerea taxei pe electricitate. CDU vrea ca de sistemul de taxare să beneficieze în primul rând familiile şi cuplurile, iar FDP promovează facilităţile fiscale pentru afaceri. SPD şi verzii propun sprijin mai mare pentru persoanele cu venituri reduse. Orice taxă în plus sau în minus afectează puterea de cumpărare în Germania, iar această ţară reprezintă principala forţă care antrenează creşterea economică în Europa. Germania este cel mai mare importator pentru mărfurile româneşti.
De asemenea, rezultatul alegerilor ar putea face mai scump condusul pe autostrăzile germane. Uniunea creştin-socială din Bavaria, formaţiunea soră a CDU, vrea să taxeze maşinile străine care circulă pe autostrăzile bavareze. Ei îşi justifică ideea prin faprul că nemţii sunt nevoiţi să plătească taxe de drum „în aproape toate ţările vecine“.
Unii oficiali germani şi britanici consideră că funcţiile anumitor comisari europeni sunt simple „glume“
Scrutinul va ave