La iniţiativa Primăriei Cluj şi a Ordinului Arhitecţilor din România, pe Cetăţuia din Cluj au fost organizate, sporadic, tururi turistice ghidate.
Potrivit unor oficiali ai Primăriei, se intenţionează ca până în 2016 spaţiul în cauză să fie reabilitat şi introdus în circuitul turistic. În acest scop, Primăria este în fază avansată de negocieri pentru preluarea în administrare a zonelor aflate în proprietatea SC Unita Turism, compania care operează Hotelul „Belvedere", amplasat în zonă.
Până atunci, însă, zona arată dezolant. Cetăţuia Clujului, ridicată pentru garnizoana austriacă a oraşului, nu mai este demult o cetăţuie. Îţi trebuie un ochi pregătit să ghiceşti pe Dealul Cetăţuii (Fellegvár) valurile de pământ cu linii rectangulare, care unesc bastioanele pentagonale sau patrulatere.
O mare parte a fortificaţiei e încă acolo, ridicată din pământ, acoperită sub iarbă şi frunze de toamnă, hrănind arborii, arbuştii şi gardurile vii care au transformat-o într-un parc semisălbăticit, prin care se plimbă îndrăgostiţii veniţi să vadă oraşul de sus.
Fortificaţie pacificată
Comenzile lătrate de cătanele austriece au lăsat locul mult mai paşnicelor chelălăieli ale câinilor certaţi de stăpâni că au umblat brambura după cine ştie ce urmă. Numai în zona actualului hotel „Belvedere", fost „Transilvania", fortificaţia a dispărut cu totul, lăsând loc masivei construcţii turistice.
Dacă zidurile şi bastioanele de pământ se odihnesc în pace, transformate în zonă verde, clădirile care mai amintesc de fortificaţia austriacă sunt dezolante, iar unele de-a dreptul pericol public. Astfel, după escaladarea treptelor care te poartă de la malul Someşului până în vârful Dealului Cetăţuii, o tăbliţă de un galben ţipător instalată pe poarta de sud-est (Poarta Apei) a cetăţii te avertizează că din tavan ar putea să-ţi cadă în cap nişte pietre, dacă te încumeţi