*Colonelul (r) Ioan Ficior a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava, se arată în denunţul înaintat în cursul zilei de ieri către Parchet *În aceste zile, la Periprava se efectuează o cercetare arheologică privind identificarea primelor rămăşiţe umane din cadrul perimetrului de înhumare al lagărului care a funcţionat lângă sat
Parchetul Înaltei Curţi a înregistrat denunţul făcut ieri de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împotriva lui Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava (formaţiunea 0830), pentru acuzaţia de genocid.
Colonelul (r) Ioan Ficior, care a deţinut funcţiile de comandant şi locţiitor de comandant la Periprava în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava, se arată în denunţul către Parchet.
Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în aceste zile la Periprava se efectuează o cercetare arheologică privind identificarea primelor rămăşiţe umane din cadrul perimetrului de înhumare al lagărului care a funcţionat aici, echipa de arheologi şi specialişti fiind condusă de secretarul executiv al IICCMER, Dan Ţălnaru.
„Campania de investigaţie de la Periprava este pentru a indentifica gropi comune în care au fost înhumaţi foşti deţinuţi politici la sfârşitul anilor ’50 şi începutul anilor ’60. Echipa se află la Periprava de sâmbăta trecută, iar luni au început săpăturile propriu-zise, și din informaţiile existente la această oră s-au găsit câteva rămăşiţe umane care au fost deja identificate şi despre care sunt indicii că aparţin unor foşti deţinuţi politici. În cadr