Legislația vamală modernizată introduce simplificări vamale și unificarea modului de aplicare a acesteia de către cele 28 de administrații vamale.
România va aplica direct legislația vamală comunitară, astfel încât companiile românești implicate în comerțul internațional vor trebui să se pregătească din timp pentru a se conforma noilor prevederi.
Uniunea vamală, proiect care a început acum mai bine de 40 de ani, reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte ale Uniunii Europene. De aceea, pentru a fi consolidate rezultatele foarte bune obținute, pentru a-și continua activitatea în mod eficient și pentru a putea răspunde în mod optim provocărilor economiei secolului XXI, Comisia Europeană a inițiat, cu mai bine de 15 ani în urmă, un Plan Strategic Multianual, având ca principal obiectiv modernizarea și simplificarea legislației vamale.
Prima etapă în modernizarea legislației vamale, care includea și anumiți pași în direcția unei uniformizări a administrării acesteia și a creării unei administrații vamale unice europene, a fost încheiată în 2008, când a a intrat în vigoare Regulamentul (CE) 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat) însă prevederile acestuia s-au aplicat gradual și, până la acest moment, doar parțial.
A doua etapă va începe cu data de 1 noiembrie 2013, când cel mai probabil proiectul de reformare a Codului Vamal Modernizat (așa numitul Cod Vamal al Uniunii Europene), care a fost aprobat deja de Parlamentul European, va intra în vigoare.
Potrivit ultimelor estimări făcute la nivelul Comisiei Europene, termenul limită pentru aplicarea integrală a Codului Vamal al Uniunii Europene este preconizat să fie sfârșitul anului 2019.
Legislația vamală modernizată introduce cateva simplificări vamale, esențială fiind declararea electronica a bunurilor și comunicarea on-line între agenți