Matei Drimbarean, director executiv la Directia judeteana pentru Cultura, Culte si patrimoniul Cultural National Alba, este de parere ca patrimoniul de la Rosia Montana nu va suferi de pe urma proiectului minier, ci dimpotriva.
"Senzational la Rosia Montana sunt toate lucrurile marunte puse la un loc, nu exista ceva unic", a explicat Drimbrarean, intr-un interviu acordat Ziare.com, precizand ca ansamblul este atat de valoros incat se poate concepe trecerea acestuia pe lista de patrimoniu universal a UNESCO, nu inainte insa de incheierea litigiului actual.
"Valoarea arheologica si istorica a fost analizata de o comisie nationala de arheologie formata din cei mai buni specialisti din domeniu si comisia a decis ca poate fi avizat proiectul. In baza acestei decizii am si eliberat certificate de descarcare", a spus arheologul, subliniind ca reprezinta "o institutie publica de avizare, nu un operator cultural".
Ce se intampla in acest moment cu patrimoniul de la Rosia Montana?
Din punct de vedere a protejarii patrimoniului de la Rosia Montana, tot ce se intampla acum nu este ilegal, este in cadrul legal. Noi avem o problema de limbaj, am vazut-o si in spatiul de specialitate si in spatiul public. Se vorbeste despre distrugerea de la Rosia Montana din cauza proiectului. Este incorect. Distrugerea, din punct de vedere juridic si gramatical, insemana un cumul de fapte, sa se faca sau nu ceva legal. Deci pica. Este vorba despre impactul unui proiect asupra unui vestigiu arheologic sau a unei zone. Asta este formula, total diferita.
La Rosia Montana, deocamdata, dar se poate discuta si pe proiecte de viitor, nu vorbim despre distrugere de patrimoniu ci despre foarte multe restaurari de patrimoniu si de foarte multe lucruri cercetate. Noi ca arheologi nu putem sa ne exprimam pe partea de cianuri pentru ca nu este partea