Premierul Victor Ponta a decolat joi dimineaţa spre Turcia la bordul unui avion Spartan, motivând că aeronava militară este o variantă mai ieftină decât un zbor de linie. În schimb, liderii politici din ţările europene se bucură de confortul unor aeronave speciale.
Premierul Ponta arăta, la finalul lunii august, că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o aeronavă oficială. Chiar şi în Turcia, unde s-a deplasat premierul astăzi, compania aeriană Turkish Airlines a înfiinţat un departament special dedicat curselor efectuate de către oficialii din Guvern. Premierul Erdogan, de exemplu, foloseşte un Airbus A319-115X CJ, înregistrat sub numele de TC-ANA, dar şi un Gulfstream G550, la care acesta recurge în special în misiunile complexe. Totodată, Erodgan mai are la dispoziţie un elicopter Sikorsky S-92.
Aeronavele bulgare, subiect de anchetă
În Bulgaria, Detaşamentul Aerian 28 este o ramură a Forţelor Aeriene Bulgare care operează curse şi operaţiuni speciale pentru preşedinte, prim-ministru şi alţi demnitari de rang înalt. Recent, în ţară a existat un scandal cu privire la utilizarea aeronavei de către fostul Guvern condus de Boiko Borisov.
Noul Cabinet condus de către Partidul Socialist Bulgar a alcătuit, în luna iulie a acestui an, o comisie parlamentară specială pentru a investiga modul în care au fost folosite aeronavele. Pe 3 iulie, comisia anunţa că fostul premier Boiko Borisov a solicitat efectuarea a 422 de zboruri, între anii 2009 şi 2013, inclusiv excursii către destinaţii populare de vânătoare.
Escadrila aeriană bulgară este unică în Uniunea Europeană, deoarece nu este subordonată Ministerului Apărării, ci este dedicată în mod normal misiunilor umanitare. În 2010, Parlamentul a stabilit ca escadrila să fie în subordinea premierului şi să iasă de sub jurisdicţia Ministerului Transporturilor.
Francezii d