Un arheolog clujean şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului încep mâine, 20 septembrie, o nouă acţiune de deshumare a unei alte victime a Securităţii: Ioan Ienea, ucis în 1950, în Verendin din judeţul Caraş-Severin.
O mână de oameni se încăpăţânează, în ciuda greutăţilor băneşti, să facă dreptate familiilor victimelor Securităţii, a celor ucişi de comunişti. Ani întregi familiile şi-au plâns morţii sperând că odată şi odată trupurile lor vor fi găsite şi vor putea fi înmormântate creştineşte, că vor putea să-şi ia la revedere de la cei dragi.
Mâine, 20 septembrie, va începe o nouă acţiune de deshumare a unei victime a comuniştilor, a lui Ioan Ienea, poreclit Budarcă, din satul Verendin din judeţul Caraş-Severin. Acesta a fost ucis prin împuşcare de Securitate în data de 17 februarie 1950. Ienea a fost unul dintre susţinătorii grupului de rezistenţă anticomunistă din Banat „Organizaţia colonelului Ion Uţă“ – Uţă a fost prefect al judeţului Caraş-Severin.
Deshumarea va fi făcută de o echipă specializată de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de care se vor afla Paul Scrobotă, colaborator IICCMER, de la Muzeul de Istorie din Aiud şi Horaţiu Groza, colaborator IICCMER, de la Muzeul de Istorie din Turda.
„Despre trupele de securitate care au acţionat în zonă, documentele existente fac referire la efective din Batalioanele de Securitate nr. 5 de la Oradea şi nr. 9 de la Braşov. Acestea erau subordonate Comandamentului Unic Timiş, cu sediul în Caransebeş, care a fost înfiinţat la 23 ianuarie 1949. Această structură de comandă a coordonat acţiunile tuturor forţelor de represiune care au acţionat atunci împotriva formaţiunilor de rezistenţă armată anticomunistă