Cei de la Goldart o spun clar şi fără ocolişuri: Licitaţia din 12 septembrie, prima din această toamnă, ne facem să credem că vacanţa încă nu s-a terminat şi că mulţi colecţionari profită încă de ultimele zile de vară. Practicienii comerţului cu obiecte de artă fac această constatare la contactul direct cu realitatea, în sala de licitaţii. Prin colecţionari, vizaţi în aceste rânduri sintetice şi expresive, înţelegem de fapt toţi posibilii cumpărători, cei care, ocazional sau sistematic, achiziţionează oferte ale caselor de licitaţii de artă. Mecanismul psihologic al achiziţiei este complex şi pe această zonă se poate lucra pentru extinderea grupului de cumpărători de artă. Pericolul este exprimat şi el expresiv în reacţia unui tânăr IT-ist, în tren, în discuţia cu un pictor despre creaţia acestuia: Şi chestiile alea se vând?
Să vedem cum s-au vândut "chestiile alea" în prima licitaţie din acest sezon, scurt şi intens, al anului vânzărilor de artă. În paranteză fie spus, nu aveţi senzaţia că de fapt trăim toamna, că primăvara o pierdem aşteptând să vină căldura şi când vine, ne gândim la vacanţă. Mulţi nu ştiu să spună ce lună vine după o alta din prima parte a anului în timp ce octombrie şi noiembrie, ba chiar şi septembrie au agende grele, detaliate şi perfect conştientizate. În decembrie, fenomenul de numărătoare inversă reduce ritmul trecerii timpului până ajungi să crezi că poţi număra steluţele de la jocurile de artificii.
Prima adjudecare se produce la a VI-a ofertă, o acuarelă contemporană de Eugen Vasile Mircea. Până la urmă, faptul că o acuarelă contemporană, cu o temă deloc spectaculoasă, o iarnă cam murdară şi confuză, s-a dat cu 300 de euro nu este chiar aşa de rău. Următoarea adjudecare vine de la ultimul contemporan în viaţă prezent în oferta de contemporani ai Goldart din seara de acum o săptămână. Este vorba de Ion Iancuţ, ultimul, dar del