O noua plangere penala sub acuzatia de genocid a fost intocmita de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si a Exilului Romanesc, dupa Alexandru Visinescu. Il priveste pe Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de munca de la Periprava intre 1958 si 1963, acum general in rezerva in varsta de 85 de ani. Dat fiind ca acesta are rude in strainatate, ICCER a cerut si emiterea unei interdictii de parasire a tarii.
Directorul IICMER, Andrei Muraru spune ca din cauza regimului de exterminare pe care Ion Ficior l-a impus la Periprava, acolo au murit 103 detinuti politici. Dovezile adunate de ICCMER arata ca in perioada 1959 si 1960, la Periprava se inregistra cate un deces la fiecare trei zile. Nu numai ca detinutii erau batuti si infometati, dar erau lipsiti pana si de apa. IICMER a obtinut marturii de la 21 de persoane dintre cei 50 de supravietuitori.
Intr-un interviu pentru Gandul, Ion Ficior declara ca nu se face vinovat de nimic. Admite: ca in anii 50, “aveam dispozitii verbale de la adjunctul ministrului de interne, sa se ia masuri sa simta puscaria, au fost dispozitii cu bataia, masuri de constrangere, verbal, masuri care nu erau in concordanta cu ordinea de drept”, dar spune: “in ceea ce ma priveste pe mine, educatia mea de-acasa nu imi permitea sa injur, daramite sa bat. Eu am dat ordin ca cine bate detinutii sa fie dat afara”.
Seful Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza este sceptic cu privire la decizia justitiei. El insusi un supravietuitor de la Periprava, Octav Bjoza spune ca cel mai probabil va fi un proces lung, eventual pierdut de statul roman, si nu exclude posibilitatea ca Ion Ficior, in ciuda atrocitatilor pe care le-a comis, sa dea statul roman in judecata. “Oricum ar fi, ramane ca in ultimii 20 de ani, pentru ei au fost bani, pentru noi nu”. Ion Ficior primeste o pensie de aproximativ 5000 de lei, ca gene