Filmul a fost turnat în 2001 de către Lucian Pintilie. În acelaşi an a fost selecţionat în Secţiunea Oficială a Bienalei de la Veneţia, unde, în 1998, un alt film al regizorului, Terminus Paradis, primise Marele Premiu Special al Juriului.
Din distribuţia După-amiezii unui torţionar fac parte Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos, Dorina Chiriac.
Scenariul, scris de Lucian Pintilie, a fost inspirat de cartea Doinei Jela, Drumul Damascului.
Textul lui Lucian Pintilie, Câteva idei fixe după terminarea filmului, a fost publicat în cartea sa de memorii, Bricabrac, publicată de Editura Humanitas, în 2003, şi în limba franceză, în 2009, de Editura L’Entretemps.
În iunie 2013 a ieşit integrala filmelor lui Lucian Pintilie, în DVD, cel de-al doisprezecelea DVD conţinând ca bonus 2 lecţii de cinema – comentariile regizorului despre filmele sale, între care şi După-amiaza unui torţionar. Integrala a fost lansată la T.I.F.F., la Cluj.
La 13 septembrie 2013, După-amiaza unui torţionar, împreună cu lecţia sa de cinema, a fost prezentată în deschiderea zilelor T.I.F.F., la Târgu Mureş.
La 23 noiembrie 2013, în cadrul Întâlnirilor Filmului European, care va avea loc la Marsilia (Capitala Europeană a Culturii în 2013), în secţiunea sa, intitulată Dictaturile secolului 20, va fi proiectată După-amiaza unui torţionar, împreună cu lecţia de cinema, fiind urmată de o dezbatere cu publicul, moderată de Michel Ciment.
Toată lumea respinge acest subiect, există o antipatie naturală pentru subiect. Cristalizarea conştiinţei vinovate e sabotată prin indiferenţă, absenţă – dar poate fi şi activ şi asumat sabotată de oficialităţi. (De dreapta sau de stânga.) Un sabotaj la care colaborează toată lumea.
În film, cu excepţia Ziaristei, care are mai degrabă o obsesie profesionistă, nu una morală, toată lumea