MFP vrea reducerea plafonului pentru "micro" de la 65.000 euro la circa 50.000 de euro şi limitarea încasărilor din consultanţă la 20% din venituri
Florin Jianu: Vom discuta cu cei de la minister, astfel de măsuri descurajează orice iniţiativă
antreprenorială
"Atunci când vorbim de consultanţă şi management, ne referim la servicii cu valoarea adăugată ridicată, va fi greu să te încadrezi în acest plafon"
Ministerul Finanţelor Publice vrea să schimbe regimul fiscal al microîntreprinderilor, coborând nivelul de impunere pe venit al acestor firme, de la 65.000 de euro la 220.000 lei (circa 50.000 de euro). Această măsură pune în dificultate microîntreprinderile şi este contrară tendinţelor de la nivelul UE, unde nivelul admis a fost ridicat la 100.000 de euro, tocmai pentru a stimula iniţiativele antreprenoriale.
Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, s-a arătat surprins de propunerile Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile în care plafonul de 65.000 de euro a fost introdus de puţin timp şi în condiţiile în care la nivel european plafonul este dublu. "Aş cataloga drept bâlbâieli aceste măsuri. În ceea ce priveşte nivelul maxim admis pentru întreprinderile mici şi mijlocii, de-abia l-au introdus pe cel de 65.000 de euro. Mai mult, la nivelul Uniunii Europene nivelul maxim de venituri admis pentru încadrare a microîntreprinderilor este de 100.000 de euro", a declarat, pentru Curierul Naţional, Florin Jianu.
Potrivit unui document obţinut de Curierul Naţional, conform modificărilor dorite de MFP, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale; a realizat ven