Dezastrul cu repetiţie din cazul Greciei pare să fie drumul pe care a alunecat şi Portugalia, spun economiştii. Ţara nu a reuşit să iasă din criză nici cu împrumutul de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro luat în primăvara anului 2011, iar acum ar putea avea nevoie de un nou credit de la UE şi FMI.
Misiunea comună formată din specialişti ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) va merge curând la Lisabona pentru evaluarea economiei naţionale, în cadrul acordului de finanţare de urgenţă încheiat în aprilie 2011. „Troika” ajunge însă în Portugalia pe fondul intensificării tensiunilor cu privire la viitorul economic al Portugaliei, iar tot mai multe voci susţin că singura scăpare este contractarea unei noi linii de finanţare de la instituţiile internaţionale.
„Finanţele Portugaliei rămân într-o stare extrem de precară. Limitele politicii de austeritate încep să se facă simţite”, explică Michael Hewson, analist-senior în cadrul CMC Markets, pentru CNBC.
Miercuri, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s (S&P) a publicat un raport în care atrage atenţia asupra perspectivelor sumbre privind economia portugheză, argumentând prin riscurile în creştere generate de majorarea impozitelor şi de tăierea cheltuielilor.
Creditorii internaţionali - statele din zona euro, BCE şi FMI - au insistat ca Guvernul de la Lisabona să aplice măsuri de austeritate şi să demareze reforme structurale în schimbul împrumutului de 78 de miliarde de dolari.
Acum, analiştii S&P au avertizat că ţara este în pericol de a nu-şi respecta angajamentele asumate în cadrul acordului, unul dintre principalele motive fiind deciziile prin care Curtea Constituţională a respins multe dintre măsurile de austeritate pe care guvernanţii au încercat să le impună.
Totodată,