Ministrul Radu Stroe anunţa miercurea trecută, extrem de hotărât, propunerile - aflate până săptămâna viitoare în dezbatere publică pe site-ul Internelor - de modificare a Codului Rutier. Mai exact: pedepse drastice pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie, dar şi amenzi care pot ajunge chiar şi până la 16.000 de lei. Între timp, se pare că ministrul s-a gândit mai bine, militând pentru o îmblanzire a prevederilor rutiere.
În ziua postării în dezbatere publică a proiectului de modificare a Codului Rutieer,mai exact pe 11 septembrie 2013, ministrul Radu Stroe declara hotărât că „prea mulţi conducători auto încalcă legea, considerând fie că amenzile sunt simbolice, fie că pot scăpa de ele fără să le plătească“. La putin timp după aceste declaraţii, ministrul Stroe a mărturisit că unele dintre aceste propuneri sunt prea aspre, iar unele fapte nu pot fi probate în instanţă.
MINISTRUL STROE VREA SĂ-I SCOATĂ DIN TRAFIC PE ŞOFERII PERICULOŞI
Demnitarul a amintit şi că procentul celor care îşi plătesc amenzile rutiere este mai mic de jumătate, ceea ce înseamnă că, pentru cei care nu plătesc, rolul preventiv al amenzii nu se produce.
„Pe noi, decidenţii politici, tocmai rolul preventiv al unei amenzi ne interesează, nu cuantumul. Că sunt mari sau mici, important este ca atunci când s-a aplicat o amendă, cel care a primit-o să fie mai atent data viitoare şi să respecte regula. Pe de altă parte, lipsa oricărei sancţiuni pentru neplata amenzilor a determinat o erodare treptată a autorităţii statului în acest domeniu“, a explicat ministrul.
O altă modificare importantă punctată de Stroe este introducerea unei alte forme de sancţionare a unor abateri rutiere care reprezintă principalele cauze ale accidentelor grave, soldate cu morţi şi răniţi, respectiv creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
El a explicat că princi