După jocul din repriza a doua puteam egala pentru că Dnepr s-a retras. Din păcate, nu ne-a surîs norocul”, a declarat Stanca, portarul Pandurilor, după ce formația sa a pierdut meciul de-acasă din Europa League cu cea din Dnepropetrovsk. E un punct de vedere la care nu subscriu deoarece nu cred că norocul a decis învingătoarea de joi seara.
În ciuda rîvnei garniturii din Tg. Jiu, ambițioasă și harnică, adversara ei putea cîștiga la o diferență chiar mai mare. Ea a stăpînit partida și a ratat numeroase ocazii. Amănuntul că, față de sezonul precedent, trupa gorjeană a terminat întîlnirea cu un singur titular, Paul Anton, e în măsură să explice o oarecare lipsă de omogenitate, dar nu și să scuze. S-ar cuveni să recunoaștem că Dnepr a fost mai bună, superioară.
Precisă și dezinvoltă, evoluția oaspeților ar trebui să ne schimbe percepția asupra fotbalului din Ucraina, pe care ne-am obișnuit să-l privim cu îngăduință, de sus. Implicit, să nu mai minimalizăm succesele obținute de Mircea Lucescu cu Șahtior într-un campionat în care de la o vreme se investește ca în puține altele. Nu doar la Kiev - și la Donețk, ci și, sume imense, la Dnepropetrovsk, la Harkov, la Odesa și nu numai.
Altminteri, fie și cu jumătate de gură, putem susține că nivelul fotbalului românesc a crescut. Nu spectaculos, dar a crescut. Prezența Stelei în grupele C1 după 5 ani de absență constituie o dovadă de necontrazis. Numai că nici alții n-au stat pe loc, ei au făcut progrese vizibile, cîteodată mai mari ca ale noastre.
Invitîndu-vă să dezvoltăm comparația cu Ucraina, remarc cît ne mîndrim, și avem de ce, că Steaua l-a vîndut pe Chiricheș lui Tottenham cu 8,5 milioane de euro, sumă record. Atît că Milan l-a adus în 1999 pe Șevcenko de la Kiev cu 23 de milioane, pentru ca în 2000 același Tottenham să-i plătească tot lui Dinamo Kiev 18 milioane pe Rebrov. Iar în 2009, Barcelo