Fac parte dintr-un juriu format din trei critici literari (în afară de mine, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache) care oferă anual, sub auspiciile Asociaţiei Casa de Cultură şi Editurii All, un premiu, „Augustin Frăţilă”, de 10.000 de euro pentru cel mai bun roman apărut în anul precedent.
Lista cu cele cinci romane nominalizate pentru ediţia de anul acesta (a II-a) a fost publicată (inclusiv în „Adevărul”). Mă simt dator, acum, să prezint, din punctul meu de vedere, romanele nominalizate, din dorinţa de a-i informa pe iubitorii de literatură care n-au posibilitatea să le citească.
Reproduc, întâi, un fragment din comunicatul oficial.
„Juriul a deliberat îndelung pentru alegerea celor mai bune 5 romane din cele 56 înscrise în concurs, dificultatea luării unei decizii datorându-se numărului relativ mare de romane care ar fi meritat nominalizate. Criteriul unic luat în considerare a fost valoarea literară a cărţilor, iar selecţia s-a realizat prin vot secret şi este asumată de toţi membrii juriului.”
Vin acum să adaug că a fost pentru mine o încântare să colaborez cu Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache, cu care mi-ar plăcea să mă întâlnesc cândva în Rai (deşi nici în Iad nu mi-ar fi urât cu ei!). Şi să dezvolt un scurt comentariu în legătură cu selecţia pe care am făcut-o noi trei.
Remarcabil este faptul că autorii cărţilor selectate sunt femei şi bărbaţi, tineri şi mai puţin tineri, scriitori consacraţi şi debutanţi. Tot prin diversitate se caracterizează şi direcţiile estetice ilustrate de cele cinci romane. Un roman poate fi considerat neorealist, altul – al experienţei directe, cu elemente de non-fiction, altul – eseistic, altul – vizionar-metafizic, altul − poematic-esoteric, de un exotism sublimat. Membri juriului au urmărit să răsplătească valoarea literară şi nu să susţină o anumită categorie de autori sau o anumită f