Oamenii de rând din Capitală vor avea la dispoziţie zece aparate moderne de resuscitare, pentru a putea ajuta persoanele care au suferit un stop cardio-respirator. Dispozitivele sunt amplasate în câteva dintre cele mai aglomerate spaţii publice din Bucureşti.
Cetăţenii Bucureştiului vor putea să resusciteze o persoană care a suferit un stop cardio-respirator. Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU) montează cinci noi defibrilatoare externe automate în mai multe spaţii publice din Capitală.
Reprezentanţii ARISU spun că până la sfârşitul anului vor instala două astfel de dispozitive la Tribunalul Bucureşti şi la Muzeul Naţional „Grigore Antipa”. Alte două defibrilatoare urmează să fie puse în funcţiune la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Locaţia celui de-al cincilea defibrilator nu a fost încă anunţată.
În această etapă, 700 de angajaţi ai instituţiilor unde vor fi instalate aceste defibrilatoare vor fi instruiţi cum să folosească aparatele.
Iniţiativa vine după ce, pe 1 octombrie 2012, ARISU monta primele cinci defibrilatoare în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Raed Arafat dă asigurări că aceste defibrilatoare nu pun în pericol viaţa persoanei care a suferit un stop cardio-respirator sau a celor care oferă primul ajutor. „Aparatul calculează ritmul cardiac şi nu declanşează şocul dacă nu este cazul. Şocul este declanşat prin apăsarea a două butoane, la indicaţiile aparatului. Defibrilatorul, în momentul în care a fost luat, dă un semnal către serviciul 112 şi un echipaj de la Ambulanţă sau SMURD se va deplasa la locul respectiv”, a declarat Arafat.
Acesta a mai precizat că în America defibrilatoarele externe automate sunt cel mai des folosite în cazinourile din Las Vegas, iar şansa de supravi