Simplă, naturală şi deosebit de sănătoasă, bucătăria Japoniei ocupă un loc aparte în arta culinară a lumii. Se bazează pe peşte, legume, orez, precum şi pe alte vietăţi marine, fiecare fel având o aromă şi o poveste aparte. Fiecare reţetă te duce cu gândul spre un tărâm exotic plin de culori, arome şi texturi. Plecăm în căutarea acestor bucate ca să le aflăm reţetele şi poveştile de la cunoscători.
Ne „întâlnim“ cu ele la restaurantul Benihana, din Capitală. Vă îmbiem de această dată cu o mâncare japoneză pregătită pe plită, dar şi cu un sushi veritabil, care se prepară uşor.
Al, bucătarul specializat în preparatele făcute pe plită, direct în faţa clientului, ne găteşte un fel de mâncare din creveţi, piept de pui, orez, ouă şi legume, „acompaniate“ de un sos de ghimbir pentru legume şi unul de muştar pentru carne.
Al pune legumele pe rând la fript pe plita încinsă, apoi orezul şi oul, iar la final creveţii şi pieptul de pui mărunţit.
„Când sunt gata, toate se stropesc cu zeamă de lămâie şi cu «coca-cola» japoneză (sos de soia)“, spune Al cu umor.
Fiecare ingredient are o poreclă la el. Este foarte importantă ordinea în care sunt aşezate pe plită, pentru că oricare ingredient are timpul propriu de gătit, care trebuie combinat cu gradul de încingere a plitei.
Secretul lui Al constă, pe lângă modul spectaculos în care „se joacă“ cu ingredientele de pe plită, în timpii de gătit pe care îi alocă fiecărui ingredient.
Află ingredientele şi restul reţetelor într-un articol complet pe clickpoftabuna.ro