O expeditie militara britanica, din anul 1904, a fost una dintre primele organizate de occidentali, care a ajuns in Orasul Interzis din Tibet.
De atunci dateaza primele fotografii, imagini fascinante din misteriosul oras Lhasa.
Expeditia a fost initiata de catre viceregele Indiei, Lordul Curzo, care era obsedat de blocarea influentei Rusiei in aceasta regiune, potrivit Daily Mail.
Se crede ca soldatii britanici, care au facut parte din expeditie, au fost primii occidentali care au intrat in capitala Tibetului, cunoscuta si sub numele de Orasul Interzis, datorita departarii sale si ostilitatii clerului fata de straini.
Expeditia a fost condusa de colonelul Francis Younghusband. Fascinantele imagini arata calatoria trupelor britanice, care au fotografiat numeroase cladiri, inclusiv manastiri si forturi.
Instantaneele inedite prezinta lamasii tibetani, dar si soldatii britanici care au ajuns in Tibet.
Controversata expeditie britanica din Tibet a inceput in decembrie 1903, cand 3.000 de militari veniti din India au calatorit pana in Orasul Interzis.
In aprilie 1903, Rusia a anuntat guvernul britanic ca nu a avut nicio intentie de a invada Tibetul, iar Lordul Curzon a insistat ca trupele sa mearga in Tibet.
Curzon a intentionat sa-i determine pe oficialii tibetani sa semneze o conventie prin care stabilea ca Rusiei nu i se permitea sa se amestece in treburile Tibetului.
In acea vreme, Tibetul era singurul regat himalayan care nu era sub dominatia britanica.
Britanicii au ajuns la Lhasa in august 1904. Aproximativ 3.000 de tibetani au fost ucisi, odata cu avansarea trupelor britanice, iar acestea au pierdut 202 oameni in lupte si alti 411 din alte cauze.
In cele din urma, guvernul tibetan a semn