La începutul secolului trecut, un fotbalist englez nu putea câştiga mai mult de 4 lire sterline pe săptămână, adică puţin peste 4 euro. Veniturile încasate din fotbal au crescut ameţitor, mai ales după ce s-a renunţat la regula potrivit căreia o echipă din Europa nu poate avea mai mult de trei străini într-o formaţie.
Până mai ieri, cel mai bine plătit fotbalist din Europa era Samuel Eto’o, care, în 2011, încasa 385.000 de euro pe săptămână. Problemele financiare cu care s-a confruntat Suleyman Kerimov, proprietarul lui Anji Mahacikala, au făcut ca salariile jucătorilor săi, inclusiv cel al internaţionalului camerunez, să fie mai apoi plafonate.
Astfel că astăzi, Cristiano Ronaldo a trecut în fruntea acestui clasament inedit. Cum şi-a prelungit contractul cu Real Madrid până în 2018, portughezul va câştiga, potrivit presei din Spania, 21 de milioane de euro net pe an. Adică 340.000 pe săptămână! Suma este halucinantă, mai ales dacă o comparăm cu cele din secolul trecut.
Potrivit www.sportune.fr, în 1901, un fotbalist din Anglia nu putea câştiga mai mult de 4 lire sterline pe săptămână! Adică puţin peste 4 euro... Cu aproximaţie, însă, fiindcă Banca Angliei, ţinând cont de inflaţie, dă că aceste 4 lire din 1901 ar valora astăzi cam de o sută de ori şi ceva mai mult. Mai precis, 416,34. Salariile «au explodat» în 1995
Implementarea Legii Bosman, în 1995, a făcut ca fotbalul european să adopte libera circulaţie a jucătorilor. Astfel, interdicţia de a avea mai mult de trei străini într-o echipă a fost abolită. Iar cluburile bogate şi-au permis să ofere sume din ce în ce mai mari pe fotbaliştii de valoare. Aşa se face că unele dintre ele au ajuns să fie alcătuite numai din jucători de altă naţionalitate - Chelsea Londra a fost prima care n-a mai avut nici măcar un singur englez în formaţia de start. Profesioniştii jucau în tricouri diferite de ale amat